onsdag 22 december 2010

Afro-optimism

Afro-pessimism är ett begrepp med innebörden att Afrika söder om Sahara har för dåligt ledarskap samt dåliga förutsättningar för ekonomisk tillväxt - en sorts kronisk misär. Därför är det glädjande att läsa i DN att det finns forskare som bedömer att "Afrika är starkare än vad många tror". En av orsakerna till ökad ekonomisk tillväxt är att det är färre krig på den afrikanska kontinenten.

söndag 19 december 2010

Ivory Coast Soul


Superb samling med afrofunk, disco och afrobeat från Abidjan, Elfenbenskusten. Musiken är från åren 1972 till 1982 och det svänger hårt. Att ivorianer är bra på reggae är välkänt men att det även funnits en stark afrofunk-scen i Abidjan hade åtminstone inte jag koll på.

lördag 18 december 2010

Punk, reggae och "Bajen Forever"

Snön faller och jag värmer mig med klassiska punkbandet Bad Brains från Washington DC. De här två klippen är från deras konsert på klassiska CBGBs i NYC, december1982. DVDn från konserten är överjävligt bra och rekommenderas till alla som gillar hardcore punk (och reggae).





I höstas spreds ett rykte att "Bajen Forever" skulle vara inristat på insidan av SM-bucklan. Vi hammarbyare jublade medan de flesta övriga supporters förmodligen tyckte det var mindre skoj...Nu har bucklan undersökts och det visar sig att det egentligen står "Djurgården är bäst". Personligen tyckte jag det var väldigt skoj när "Bajen Forever"-ryktet gick. Nu gör jag dock en pudel och hävdar med bestämdhet att den text som står inne i bucklan genast måste tas bort...

fredag 17 december 2010

Tout Puissant Mazembe


Imorgon, lördagen den 17e, spelas finalen i klubblags-VM. För första gången i turneringens historia deltar ett lag i finalen som inte kommer från Europa eller Sydamerika - nämligen TP Mazembe från Demokratiska republiken Kongo. I finalen möter kongoleserna Inter från Italien. Det är väldigt kul för både kongolesisk och afrikansk fotboll att ha ett lag i final i klubblags-VM och jag hoppas kunna se matchen på någon kanal.

Erik Niva skriver om klubben och dess bedrift på den utmärkta bloggen Bank & Niva.

Authenticité


För några år sen kom en av de bästa samlingarna jag har i min CD-kollektion, kanske en av de viktigaste också, Authenticité - The Syliphone Years: Guinea's Orchestres Nationaux and Federaux 1965-1980. Som framgår av dubbel-CDns titel har den som fokus musik från Guinea under tidsepoken 1965-80. Då var Guinea (Conakry) ett föregångsland i Västafrika när det gäller statssponsrad musik och konst. Bakom denna fantastiska musik dolde sig ett begrepp och en rörelse som i länder som Chad, Kongo (dåvarande Zaire) och Guinea kom att kallas Authenticité. Tanken vara att artister, med stöd från staten, skulle modernisera samtidigt som den skulel lyfta fram den traditionella musiken och kulturen. Detta var ett led i de positiva och aniti-imperialistiska stämningar som rådde i Guinea under denna tidsepok. En sorts västafrikansk kulturrevolution. Detta är musik min västafrikanske far växt upp med och som nu jag finner glädje i att ta del av genom bl.a denna samling.

Många av oss rynkar nog på näsan åt att staten går in och styr artister och konstnärer. Så var inte fallet i Guinea och andra västafikanska länder som Mali på 60-talet. Musikerna uppmanades lyfta fram landets egna musiktradition och förnya den. Resultatet är fantastiskt. De gamla griotsångerna fick ny klädesdräkt och uppdaterades. Kubansk musik var oerhört populärt i Västafrika under denna tid och det hörs tydligt i framförallt låtarna från 60-talet. Det är romantiskt, vackert, svängigt, revolutionärt och...autentiskt.

När jag lyssnar hör jag ekon från mina egna rötter i Västafrika samtidigt som jag känner en varm fläkt från kubansk rumba eller jazz från New Orleans. Jag tänker på när min far var i min ålder och satt med sina vänner på studentrum i Paris och senare Uppsala och lyssnade på denna musik, ivrigt diskuterandes Frantz Fanon, Aimé Césaire och Léopold Sedar Senghor.

Känna ansvar?

Peter Kadhammar skriver i Aftonbladet en kolumn angående en diskussion i onsdagens Aktuellt. Kadhammar reagerar bl.a. på att programledaren Lennart Persson ställde frågan: Känner du att ni har något ansvar för att det finns 200 extrema islamister som är beredda att ta till våld?, till Omar Mustafa ordförande för Islamiska förbundet.

Jag håller med Kadhammar om att det är märkligt att varför (i det här fallet) Omar Mustafa ska känna ansvar för ett dåd begått av en annan individ, en annan muslim. Det är dock bra att även muslimer tar ställning och deltar aktivt i diskussionen kring islam i Sverige och inte bara experter, "experter", debattörer och journalister. Bara så länge det inte blir så att muslimer automatiskt hamnar på den anklagades bänk och måste bevisa sin oskuld.

onsdag 15 december 2010

Lågt av Expressen

Igår publicerade Expressen en krönika skriven av Ulf Nilson. Jag trodde inte kvällspressen kunde sjunka så lågt att de publicerar en sån smörja. Antar att de jublas hos de så kallade "politiskt inkorrekta".

Manding

tisdag 14 december 2010

Terminologi

När man läser på islamfientliga/främlingsfientliga bloggar och sajter stöter man ofta på uttrycket taqqiya. På de nämnda sajterna används ofta begreppet taqqiya med meningen att muslimer, enligt islam, har rätt att ljuga om sin religion, för att kunna sprida läran och slutligen...ta över Sverige (och världen).

Enkelt förklarat är taqqiya ett begrepp bland främst shiamuslimer. Det innebär att muslimer i en situation av fara kan dölja det faktum att de är muslimer eller (i en fientlig sunnimiljö) att de är shiamuslimer.Denna tradition är inte vanlig inom sunnitisk islam utan främst en tradition inom shia (huruvida det är vanligt inom shiaislam idag får de som är mer kunniga om den tolkningen av islam uttala sig om). Genom att begreppet används så felaktigt av "de främlingsfientliga" så spelar det ingen roll vad muslimer, eller ateister med muslimsk bakgrund, säger: Taqqiya, skriker de dåligt pålästa hetsarna och i och med det så dör debatten. Att den muslimska terrorism som gjort sig till känna i väst har sina rötter inom sunnitisk islam verkar de inte ha en susning om, alternativt struntar i.

Det är för mig väldigt märkligt att man kan vara så besatt av muslimer och islam som många av dessa verkar vara. Om de nu har en sånt intresse av religion borde de kunna läsa på mer om terminologin inom islam. Att vända sig till någon islamfientlig sajt på engelska är enligt mig inte ett seriöst sätt att söka information om religionen på. Att fritt kunna debattera och kritisera religion är för mig en självklarhet. Men hur tänker sig dessa hetsare att muslimer ska ställa upp på diskussion och debatt när de i samma veva anklagas för att syssla med så kallad taqqiya, dvs lögn enligt populistisk extremhöger?

Nu är min blogg inte en apologetisk röst för islam eller någon annan religion utan främst en ventil för mina intressen såsom afrobeat, fotboll och Afrika. Ibland känner jag mig dock mörkrädd över, inte så mycket det hat utan snarare de kunskapsluckor om islam som gör sig till känna på de märkliga bloggar och sajter som ägnar sig åt konstant islam-bashing.

måndag 13 december 2010

Spänt läge i Elfenbenskusten


Det västafrikanska landet Elfenbenskusten har nyligen haft presidentval. När valresultatet annonserades ut stod det klart att den oppositionella ledaren Alassane Ouattara stod som segrare. Resultatet ändrades dock av det konstituella rådet som utropade den sittande presidenteten Laurent Gbagbo som vinnare. FN och de flesta länderna har erkänt Ouattara som vinnaren av valet. Läget är nu spänt i Elfenbenskusten.

Lite enkelt brukar Elfenbenskusten delas in i ett muslimskt norr och ett kristet och animistiskt söder. De norra delarna är fattigare än de södra delarna. På grund av arbetskraftsinvandring  från grannländerna Guinea, Mali och Burkina Faso (som till stor del är muslimska) anses numera muslimerna vara i majoritet. Frågan om vem som är ivorian är en ingrediens i spänningarna i landet. Ouattara har anklagats för att ha sina rötter i Burkina Faso och att inte vara äkta ivorian. Konflikten beskrivs ofta som en konflikt mellan etniciteter och mellan religioner. Men det är nog att förenkla det hela. Snarare ligger nog rötterna i konflikten mellan vem som är ivorian eller inte - oavsett om man är muslim eller kristen. Att Ouattara ifrågasätts beror mer på oklarheterna kring hans medborgarskap än att han är muslim (enligt konstitutionen måste båda föräldrarna vara från Elfenbenskusten för att man ska kunna ställa upp i presidentvalet). Det pågår nu en politisk kamp om makt som kan få ödesdigra konsekvenser för Elfenbenskusten och för Västafrika. Tyvärr skrivs det sällan om Västafrika (eller för all del Afrika) i media. Elfenbenskusten står nu inför ett inbördeskrig och få i väst känner till konflikten.

söndag 12 december 2010

Islamofobi

Jag har precis i dagarna avslutat boken Islamofobi av religionshistorikern Mattias Gardell. Det är en bra bok. Gardell beskriver synen på islam och "muslimen" ända sedan korstågens tid fram till idag. Boken har fått både kritik och beröm och det bästa sättet att bilda sig en uppfattning om en bok är naturligtvis att läsa den själv.

Min uppväxt har som för de flesta svenskar varit sekulär. I grunden har jag alltid varit en skeptiker och min personliga syn på religion handlar mer om tillhörighet och identitet snarare än religiös övertygelse. Jag äter inte griskött men jag njuter av en kall öl emellanåt. Min mor firar jul och min far firar koriteh och tobaski. Det har aldrig varit några problem för mig eller min familj. Jag har besökt moskéer i Dakar, kyrkor i New Orleans och små kubanska och dominikanska butiker i Harlem där butiksinnehavarna varit Santeria-utövare. Många av mötena har inspirerat mig. Religion är intressant och spännande men kan också vara skrämmande. Extremism är inget som står högt i kurs hos mig.

När jag på nätet läser skadeglada kommentarer, angående bombdådet i Stockholm igår, så undrar jag hur det står till upp i skallen på dessa "sverigevänner". Istället att känna lättnad över att bomddådet inte ställde till med mer förödelse så fylls nu nätet av det gamla vanliga hatet. Vi lever i en orolig tid och jag har förståelse om folk är oroliga. Den bild av islam och muslimer som vi får ta del av i Sverige är oftast sammankopplad med krig, våld och förtryck. Det finns inget nyhetsvärde i att visa en muslim som tittar på fotboll eller cricket, betalar räkningarna eller handlar kläder och mat.

När jag läser att det bildats en Facebook-grupp som visar sitt stöd och även hyllar mannen som sprängde sig själv känner jag samma avsmak som inför den främlingsfientliga hetsen. Vi går mot ett mer polariserat samhälle och det kommer nu diskuteras och debatteras än mer om "integration" och "islams roll i det svenska samhället". Diskussion är dock bra och jag hoppas att även muslimer bjuds in till samtalen om vår allas framtid...

Abaraka

Bomben i Stockholm

En självmordsbombare satte skräck i Stockholm igår. Ja i hela Sverige. När man tänker på vad som hade kunnat hända så blir man kall. I dagsläget vet vi väldigt lite om vem personen var och vad han hade för motiv. Men av brevet, som skickades till både TT och SÄPO, att döma så är det "muslimsk extremism" som ligger bakom dådet. Om gärningsmannen var ensam eller del av ett nätverk återstår att se.

fredag 10 december 2010

Mario Vargas Llosa

America Vera-Zavala, med rötter i Peru, skriver i DN om sin syn på att Mario Vargas Llosa har fått Nobelpriset i litteratur - ett pris som delas ut ikväll.

I tisdags höll Mario Vargas Llosa sin Nobelföreläsning i Börssalen i Stockholm.

Mario Vargas Llosa är en kontroversiell person och att han tilldelats Nobelpriset i litteratur har både kritiserats och applåderats. 

lördag 4 december 2010

fredag 26 november 2010

37,5

Oj då! Enligt DN/Synovates novembermätning får Det Nya Arbetarpartiet Moderaterna hela 37,5 av rösterna medan Det Gamla Arbetarpartiet (även kallat "Originalet") Socialdemokraterna är nere på 27,7. För en vänsterman likt undertecknad är det inte skoj just nu.

Spårvagn till Järntorget

Jag spenderar mycket tid på spårvagnar - vilket är naturligt när man bor i staden Göteborg. När jag häromdagen åkte till Järntorget, för att därefter promenera på Andra Långgatan, lyssnade jag på Kraftwerk. Det lät fantastiskt bra. Nästa år tar jag spårvagnen till Berlin och Hamburg. Eller flyg...



onsdag 24 november 2010

Angola Soundtrack


Senaste släppet från Samy Ben Redjeb på Analog Africa. Den här gången är det Angolas musik från 1968-1976 som står i fokus.

tisdag 23 november 2010

Hands of Stone


Läser på nätet idag att Gael Garcia Bernard ska spela huvudrollen i filmen om boxaren Roberto "Manos de Piedra" Duran. Det är en film jag verkligen ser fram emot! Roberto Duran från Panama är en av de största inom boxningshistorien och en av mina absolut favoriter. Duran är kanske bäst känd för sina fajter mot Sugar Ray Leonard. Han vann deras första möte i juni 1980 men förlorade returmatchen i november samma år. I den senare matchen gav Duran helt enkelt upp efter att han enligt uppgift yttrat "no más". De möttes även en tredje gång 1989 och även då vann Sugar Ray Leonard.

söndag 21 november 2010

Kanye West



Imorgon släpps Kanye West nya album My beautiful Dark Twisted Fantasy. Läs Strages recension här.

måndag 15 november 2010

Cupfinalen


Åkte på lördagsmorgonen upp till Söderstadion för att se cupfinalen mellan Hammarby och Helsingborg. Efter förvärmning på Gullmarsplan ställde vi oss i klacken och därefter var det rejält drag. På planen kämpade Bajen på bra men Helsingborg kom två i Allsvenskan och det märktes. På läktaren levererade dock Hammarby och jag har nog aldrig varit med om ett sådant tryck på en match i Sverige. Direkt efter matchen kändes det tomt och väldigt tungt med en förlust men efter ett tag (läs: några öl) så kändes det ändå som en bra avslutning och ett avstamp inför nästa säsong.

fredag 12 november 2010

Badlands


Så kom den tillslut. The Promise: The Darkness of the Edge of Town Story. Bruce Springsteens klassiska album från 1978 återutgivet med en massa extralåtar på en medföljande dubbel-CD samt tre DVD:s med bl.a. en grym konsert från turnén som följde. Darkness on the Edge of Town är mitt favoritalbum med Bruce. Den är uppe där med Born to Run. Extralåtarna på dubbeln är också riktigt bra. Kanske inte riktigt lika bra som låtarna på ursprungsplattan, men...nästan.

Jag har haft glädjen att se Bruce Springsteen vid ett tillfälle och det var 1988 på Stockholm Stadion. Det var en bra konsert. Jag lyssnade på Bruce Springsteen något år till sen föll han i glömska hos mig (om man nu kan glömma en så stor artist). Nu har jag återupptäckt framförallt Born to Run och Darkness.

Det är fredagskväll och jag sitter och lyssnar på Bruce och är nervös. Imorgon spelar Hammarby cupfinal och jag ska åka upp med några vänner. Darkness är en mörk platta men någonstans på den finns även hopp och det är så jag ser på matchen imorgon.

The 99


Läs om serien The 99 som hämtar sin inspiration från islam och Koranen. Skaparen av serien är kuwaitiske Naif Al Mutawa. En av hjältinnorna är burkaklädda Batina - den Gömda.

söndag 7 november 2010

Grattis Malmö!

Det blev Malmö FF som tog guldet och det tycks även som polisen har gripit mannen som i media kallas "Den Nya Lasermannen". En stor dag för Malmö således. Jag gillar att det var Malmö som tog hem pokalen. De har spelat en fin fotboll och det är en stad som varit hårt prövad under en längre tid. Malmö förtjänar och behöver detta. Fotboll är viktigt för många människor...men viktigare är att/om polisen fångat serieskjutaren. Jag har bott i drygt sex år i Malmö och jag gläds åt att mina vänner därnere kan börja gå ut på kvällarna igen utan att vara rädda.

Malmö FFs vinst påverkar dock Hammarbys chanser till spel i Europa nästa år. Nu är det bara vinst som gäller på lördag i Cup-finalen mot Helsingborg. Ingen fara, Bajen vinner!

lördag 6 november 2010

torsdag 4 november 2010

Metal i Botswana

                                               (Wrust)

Hittade en intressant artikel på SvDs hemsida om banden Metal Orizon och Wrust och den växande metalscenen i Botswana. Det är spännande att läsa om alternativa musikscener på den afrikanska kontinenten. Musik från Afrika som får uppmärksamhet i västerländsk media är oftast den traditionella musiken. Men det finns så mycket mer än traditionell musik. Botswanas grannland Sydafrika har t.ex. en intressant rock-scen med med bl.a. BLK JKS.

Mer metal åt folket!

måndag 1 november 2010

Can om "dom"

Journalisten Mustafa Can skriver läsvärt om "dom" i SvD.

fredag 29 oktober 2010

Deutsche Elektronische Musik

"Krautrock" eller kosmische musik. Can, Neu!, Amon Düül II, Faust m.fl. Tyskt alternativ kultur under 70-talet var mer än Baader-Meinhof och RAF.
 

torsdag 28 oktober 2010

Lou Bond


Medveten soul från 1974. Fantastisk musik. Folk-soul. Många av texterna har ett politiskt och socialt tema i det tidiga 70-talets anda. Lou Bond släppte bara detta album vilket är anmärkningsvärt med tanke på hur bra den är.

onsdag 27 oktober 2010

Bajen i cupfinal

Det blev en rysare ikväll. Hammarby mötte Kalmar FF i semifinal i Svenska Cupen på Söderstadion. Jag varken såg eller hörde på matchen utan fick uppdateringar från nätet. Fajten slutade med att Hammarby vann på straffar och är därmed i final. Där väntar Helsingborg eller Mjällby. Nu ska jag jaga klackplåtar och styra kosan mot Söderstadion den 13 november. En mörk säsong får en riktig spännande och kul avslutning!

Forza Bajen!

The Cool Ruler

Legenden Gregory Isaacs avled i måndags. Gregory Isaacs, som var en av de största inom reggaen, blev 59 år gammal. En av hans bästa låtar är "Slave Master".

onsdag 20 oktober 2010

Rainy Season Blues


I Göteborg har regnsäsongen precis börjat. Jag firar det med att ägna lite tid åt Lobi Traorés blues. Om Rainy Season Blues är ett stillsamt introspektivt album som enbart består av Traorés röst och gitarr, så är Lobi Traoré Group en elektrisk snyting. På den sistnämnda blåser Traoré på ordentligt.  

Rainy Season Blues är det sista Traoré spelade in och det känns fint att han fick lämna ifrån sig ett så fint musikaliskt testamente innan han lämnade jordelivet i somras. De båda albumen kan ses som de två motpolerna i hans karriär - det akustiska och det elektriska.

tisdag 19 oktober 2010

Afrocubism och salaam


Lyssnar på "Jarabi" från albumet Afrocubism. Det är en klassisk mandinka-låt som här får en malisk kubansk klädnad. Oerhört bra och något jag behövde höra i dessa kalla tider. Jarabi betyder förövrigt passion på mandinka.

Det var tänkt att projektet Afrocubism skulle ge frukt redan för drygt 14 år sen men resultatet blev istället Buena Vista Social Club. Det finns olika versioner varför det ursprungliga projektet (ett musikaliskt möte mellan Kuba och Mali)  inte blev av men som de flesta vet blev Buena Vista en dundersuccé - så initiativtagarna bakom projektet är nog ganska nöjda trots allt.

När jag lyssnar på Afrocubism så far mina tankar omkring. Jag funderar kring integration, mångfald och "multikulturalism". Afrocubism är just ett möte mellan två olika kulturer, två helt olika musikstilar - röster på mandinka blandas med röster på kubansk spanska. Jag tänker att det är lite av ett tema på min blogg - möten.

Jag funderar kring islam. Mali är ett muslimskt land och musikerna från det västafrikanska landet som deltar på Afrocubism bär muslimska namn  såsom de stavas och uttalas i Västafrika. Jag tänker på den fantastiska musik som jag hört under mina resor i Gambia och Senegal. Musik och sång som berättat om svunna tider, om sufism, om medmänsklighet, om salaam, om respekten för de äldre, om att värna om de svaga i samhället och om gästvänlighet...

Tack...Abaraka!

tisdag 12 oktober 2010

Totaalvoetbal

Bänkade mig framför TVn idag med förhoppningar om en spännande match mellan Sverige och Holland. Pang sa det och sen var matchen över. Holland kanske inte bjuder på sin karaktäristiska totalfotboll längre men vad gör de när de vinner så övertygande match efter match. Det är svårt att bedömma Sveriges insats när de möter världens näst bästa lag men nog kändes de ovanligt bleka idag. Skillnaderna mellan svensk och holländsk fotboll blev pinsamt tydlig - framförallt märktes det i passningsspelet. Ibra kändes blek idag men en gubbe gör inte ett landslag. Fler måste kliva fram.

I helgen så förlorade även Gambia en kvalmatch (till afrikanska cupen 2012). Burkina Faso på bortaplan blev för svårt för The Scorpions. De har dock en hyfsad chans att för första gången kvalificera sig till cupen. Kanske får jag se både Sverige och Gambia i mästerskap 2012?

söndag 10 oktober 2010

En märklig krönika

Marcus Birro har skrivit en märklig krönika för DT där han, med utgångspunkt i det hemska mord som begicks i Göteborg för två veckor sedan, beskriver sin syn på dagens förorter i Sverige.

...jag tänker på alla sobra förbannade kulturdamer och -herrar som gärna vill förstå dessa förbannade ghetton, dessa stinkande avträdeshögar till bostadsområden, skriver bl.a Birro.

Birro må ha varit en rebell och ett kul inslag i kulturdebatten. Nu framstår han mer som en reaktionär, konservativ och bitter ex-göteborgare som borde tänka sig för lite mer innan han sätter sina ord på pränt. Den gamle "underdogen" börjar sparka neråt...och det är fan inte snyggt...

onsdag 6 oktober 2010

Uppdrag granskning om burqa/niqab

SVTs Uppdrag granskning tog ikväll upp användandet av klädesplagget burqa/niqab. Det var en intressant dokumentär som lät kvinnor i niqab komma till tals. Även islamologen Jonas Otterbeck kom till tals (en man jag haft som föreläsare under min studietid i Lund och Malmö). Det var bra att dokumentären även tog upp att det finns många muslimer (en stor majoritet) som är emot bärandet av niqab.

Enligt vissa akademikers uppskattningar bär omkring 150-200 kvinnor niqab i Sverige idag. Det är således inget stort samhällsproblem. Det är möjligtvis ett problem för sverigedemokrater men det är deras huvudvärk. Jag efterlyser en djupare och mer seriös debatt/diskussion kring begrepp som integration, segregation, islam, islamism, invandring osv. Som det ser ut nu så stannar ofta diskussionen kring skämtteckningar och karikatyrer samt 200 kvinnors val av klädsel. De "politiskt korrekta" står mot "rasisterna". Diskussionen slutar där. Det tar stopp. Jag har ingen lösning på hur man bryter utanförskap och motarbetar segregation men jag deltar gärna i diskussioner i ämnet...så länge vi inte enbart diskuterar ett klädesplagg som bärs av 200 svenskar.

Abaraka

(beslöjad man tillhörande tuaregfolket)

måndag 4 oktober 2010

Ljud i höstmörkret





Krautrock, synth, afrobeat, jazz, psychedelia...

söndag 3 oktober 2010

lördag 2 oktober 2010

Muslim Rasta



Iviorianska reggae-artisten Tiken Jah Fakoly är tillbaka med ett nytt album kallat African Revolution. Elfenbenskusten har en stolt reggaetradition med legenden Alpha Blondy i spetsen. Likt Blondy sjunger även Fakoly på dyula (ett språk närbesläktat med mandinka) och franska vilket funkar utmärkt till reggae. Tiken Jah Fakoly har sina rötter i de norra muslimska delarna av Elfenbenskusten men bor numera i exil i Mali.

Här är även en video från Fakolys förra album:



One love!

fredag 24 september 2010

Afrika i fokus på Bokmässan

Bokmässan i Göteborg har dragit igång och i år är Afrika i fokus. Det har höjts kritik mot att en hel kontinent nu står i fokus när tidigare år har haft enskilda länder som Spanien, Finland, Storbrittanien som fokusland. Vänder man på det så är det naturligtvis positivt att litteratur från den afrikanska kontineneten uppmärksammas. Det är bättre att synas i ett detta något komprimerade sammanhang än att inte synas alls.

Jag ser fram emot att bläddra i lite böcker, kanske höra någon författarröst i vimlet och inte minst lyssna på senegalesiska rap-duon Daara J Family i V-hallen ikväll.

torsdag 23 september 2010

Betnér om integration

Jag har hört många säga att de förstår att SD får framgångar eftersom vi inte pratar om integration. Jag hade tänkt skriva ett inlägg om det men såg att komikern Magnus Betnér hade skrivit en bra text om diskussionen kring integration. Läs här.

Mina tankar kring integration kretsar kring det Betnér skriver om i texten. Integration diskuteras men de åtgärder som blir resultatet av diskussionerna kanske inte har varit så bra. Vi kan samtidigt inte sitta och vänta på att politikerna ska fixa och lösa allt åt oss. Var och en har sitt ansvar att få samhället att fungera. Inte minst vad gäller integrationen. Det politikerna kan göra är att skaffa förutsättningar (infrastruktur, jobb, bra välfärd osv) för möten och integration. Sen är det upp till oss att få det att funka. Med oss menar jag alla.

Sverige är just nu lite skakat efter SDs framgångar och den oreda det skapat inom politiken. När krutröken har lagt sig är det viktigt att vi inte lutar oss tillbaka, slår på Idol eller Let's Dance på TVn, och tror att politikerna kommer lösa allt. Vi alla som är för ett mångkulturellt Sverige måste agera nu, annars finns risken att SD blir ett ständigt inslag i svensk politik.

onsdag 22 september 2010

måndag 20 september 2010

Dagen efter

Första gången jag röstade var 1991. Jag var då 18 år och la min röst på Vänsterpartiet. Det tidiga 90-talet minns jag mest som en mörk period med Ny Demokrati, Lasermannen och hets mot invandrare. Ultima Thule låg på topplistorna och deras musik spelades på bilstereos och på fester. Igår gick Sverige till val och återigen får jag samma känslor som jag hade i början av 90-talet - det känns kallt och hårt och det blåser vindar från höger.

På det personliga planet sörjer jag socialdemokratins tillbakagång. Vad det beror på att de numera är lika stora som Moderaterna kan andra bedömma mycket bättre. Det finns säkert flera förklaringar till det. Vad som är än mer tragiskt är att Sverigedemokraterna gått kraftigt framåt sedan det senaste valet. Det är ett parti med rötter inom nazismen och det känns fruktansvärt att de nu kan få en chans att sprida sin främlingsfientlighet och islamofobi från en plattform i Riksdagen. Men istället för att lägga sig ner och grina så får man ta kampen, med demokratiska medel, mot dessa extremister. Det är bara att bita ihop och kliva in i blåsten.

måndag 13 september 2010

söndag 5 september 2010

lördag 4 september 2010

Mannen från Philly...Airtight's Revenge


I'm a saint, I'm a sinner… I'm a Muslim, I'm a Christian

- Bilal "Who Are You?"

(Malcolms X klassika foto från Ebony Magazine 1964)

fredag 3 september 2010

Sankara



Ett clip från en intressant dokumentär om "Afrikas Che Guevara", Thomas Sankara.

onsdag 1 september 2010

Sierra Leone’s Refugee All Stars


Sierra Leone's Refugee All Stars - Rise & Shine Preview from Cumbancha on Vimeo.

Medlemmarna i Sierra Leone's Refugee All Stars började skapa musik som ett sätt att hantera det våld och de övergrep de upplevt under inbördeskriget i Sierra Leone. Bandet bildades i ett flyktingläger i Guinea och därifrån erövrade de världen med debutalbumet Living Like A Refugee. Deras senaste album heter Rise & Shine och är inspelad i Freetown och New Orleans.

Jag älskar detta band! Bara symbolvärdet i att så positiv och känslofylld musik kan komma från såna hemska upplevelser är värt mycket. Men oavsett bandmedlemmarnas historia står sig musiken stark på egen hand. Refugee All Stars har en grymt skön DIY-attityd som gör dom till ett av mina favoritband.

Muslim: Ingen panik


Fransk-algeriske rapparen Medine.

Gokh-Bi System ft. Ndongo Lô

tisdag 31 augusti 2010

Sidi H'bibi

Snöpligt Bajen!

Efter att bara fått 1-1 mot Jönköping igår, på Söderstadion, så ser det mörkt ut för Hammarby. De senaste omgångarna har det känts realistiskt med en kvalplats men det tåget verkar nu ha gått. Den här säsongen har Bajen underpresterat mot lag de ska slå. Jag tänker på Brage (förlust hemma och borta), Öster (förlust hemma), endast två poäng i dubbelmötet mot Falkenberg i somras och till det kan nu skrivas en förlust och en oavgjord mot Jönköping. Det är för dåligt!

Inför säsongen i Superettan trodde jag på en nytändning. Förra höstens ångest skulle vara som bortblåst. Jag åkte ner till premiärmatchen mot Ängelholm med några goda vänner, ca 2000 övriga "bajenvänner" och en stor dos optimism (och några bira innanför västen). Allt kändes bra...fram till Ängelholms 2-2 mål och en stund senare 3-2 mål. Då insåg jag och många andra att denna säsong skulle bli tuff...Efter premiärmatchen har ångesten suttit som en våt kavaj på min överkropp.

Det är inte över ännu men mentalt är jag förberedd på ännu en säsong i Superettan. Ska man se något positivt med det hela så är det att Bajen nu har chans att krympa sin kostym och få ordning på sin ekonomi. Nästa år vet klubben vad spel i Superattan innebär och hur svår serie det är. Det är ingen serie man glider igenom med ett flin på läpparna. Jag hoppas nu på final i Cupen och en bra avslutning på serien.

Forza Bajen!

Lobi blues

Lobi Traore blev endast 49 år gammal. I somras avled den maliske artisten. Hans instrument var gitarren. Nu släpps ett album posthumt med det sista han spelade in. Rainy Season Blues heter albumet och till skillnad från The Lobi Traore Group, som låter som om Jimi Hendrix hade hängt i Bamako, är hans sista album en stillsam och ackustisk affär.

Vila i frid, Lobi.

fredag 27 augusti 2010

Fotbollssnack

Det börjar bli tröttsamt att följa med i dokusåpan kring Sveriges enda superstjärna i fotboll - Zlatan Ibrahimovic. Personligen är jag av den åsikten att han gör helt rätt i att gå till Milan, om han nu väljer att göra det. Jag ska erkänna att jag börjar bli trött på Barcelona och spansk fotboll (nu svär jag i kyrkan) och det känns som att Zlatan passar in mer i italienska ligan. I Barcelona riskerar han även att försvinna i mängden av alla stjärnor medan han i Milan kan få en roll lik den han hade i Inter. Det tråkiga med Milan är att klubben ägs av clownen Berlusconi...

När jag ändå skriver om italiensk fotboll så kan jag inget annat än att lyfta på hatten för de supportrar till Napoli som reste till Borås för matchen mot Elfsborg. Det var imponerande att höra deras sång och att se att de var så många. Svensk supporterkultur är bra men vi har en bit kvar innan vi kommer upp på den nivå som supportrarna till lag som Napoli eller Olympique de Marseille ligger på (jämförelsen är dock något orättvis med tanke på den stora skara supportrar dessa klubbar har, men ändå...).

I mitt fotbollshjärta huserar Hammarby. Det finns dock plats för ett lag till och det är just Olympique de Marseille. Det sydfranska laget har startat ligan dåligt med två förluster och endast en vinst. Som regerande franska mästare kommer de dock att spela Champions League under hösten och kanske är det dags för l'OM att ta klivet upp bland de stora och återigen bli ett europeiskt topplag. I sin grupp har de Chelsea, Spartak Moska och MSK Zilina från Slovakien. Matchen mot Chelsea kommer bli extra känsloladdad för där spelar Didier Drogba som är en ikon bland Marseilles supportrar. Det var i Marseille ivorianen slog igenom innan han flyttade till London och Chelsea. Jag kikar just nu på möjligheten att åka ner till Marseille för matchen mot London-laget. Matchen spelas i december.

Hösten blir oerhört spännande för oss som följer Hammarby. Laget ligger tre poäng från kvalplats till Allsvenskan (dock har Syrianska en match mindre spelad) och ska även spela semifinal i Svenska Cupen. Finalspel i cupen på Söderstadion och två heta kvalmatcher (mot AIK?) vore en härlig avslutning på denna säsong.

torsdag 26 augusti 2010

Tricky



Tricky är tillbaka med en ny rökare i krysset. "Murder Weapon" är första singel från hans kommande album Mixed Race. Jag gillar Bristols stolthet. Han har släppt en del skumma saker men när han träffar rätt är han grymt bra. På hans förra album Knowle West Boy träffade han rätt och jag hoppas han bibehåller sin form. Tricky bor numera Paris och det är där Mixed Race är inspelad.

tisdag 24 augusti 2010

Kanaval



Kanaval: Vodou, Politics and Revolution on the Streets of Haiti
av Leah Gordon är en mycket intressant skildring av karnevalens betydelse på Haiti i allmänhet och i staden Jacmel i synnerhet. Boken är fylld av fantastiska fotografier och informativ text. Man får en känsla av att karnevalen i Jacmel skiljer sig mycket från Mardi Gras eller karnevalen i Bahia t.ex.

Haiti är ett katolskt land men vodou (som i sin tur är en synkretisk religion, dvs en syntes av afrikanska religioner och katolicism) spelar en stor roll för dess befolkning. Under karnevalen i Jacmel så gestaltas personer ur den haitiska historien och folktron. Boken rekommenderas varmt - inte minst för de starka fotografierna.






(Leah Gordon)

"Set"

I väntan på Cheikh Lôs kommande album lägger jag här upp en klassiker - "Set".

Cheikh Lo - Set from World Circuit on Vimeo.

måndag 23 augusti 2010

onsdag 18 augusti 2010

Soweto, Accra och Lomé

Next Stop...Soweto, Vol. 3: Giants, Minstrels and Makers: Jazz in South Africa 1963-1978



Afro-Beat Airways: West African Shock Waves, Ghana & Togo 1972-1978

Muzikr



Carlou D var tidigare med i Positive Black Soul - pionjärerna inom senegalesisk Hip Hop. Nu lanserar han en solokarriär med en mer nedtonad ackustisk musikstil. På hans senaste album Muzikr blandar han mbalax med sufiska hymner dedikerade till Cheikh Ibra Fall och Cheikh Amadou Bamba. Det finns en singer songwriter-scen i Senegal som är mycket intressant. Artister som Diogal, Cheikh Lô och nu Carlou D gör musik som är mer lågmäld än den intensiva mbalax som vanligtvis förknippas med Senegal men också skiljer sig mot de mer traditionella tongångarna från grannlandet Mali.

Likt många senegalesiska musiker tillhör Carlou D Baye Fall-rörelsen. Det är en gren av det större sufiska brödraskapet Mouridiyya. De ses av många muslimer som avfällingar på grund av deras oortodoxna leverne. Medlemmar ur Baye Fall fastar inte under Ramadan och de har ett rykte om sig att de nyttjar både cannabis och alkohol. Istället för bön utför de dhikr samt jobbar för sin Shaykh och för sitt brödraskap. De bär dreadlocks och klär sig i färgstarka kläder. Baye Fall är ett intressant inslag i Senegals spirituella mosaik.

tisdag 17 augusti 2010

"Dom kallas rasister"



TV4 visade ikväll journalisten Lena Sundströms dokumentär "Dom kallas rasister". Det var väl ingen djupgående skildring av de strömningar som finns i Sverige idag. Vi går mot ett spännande val om drygt en månad och Sverigedemokraterna har chans att ta sig in i Riksdagen. Det känns allt annat än bra. Jag minns hur det var i början av 90-talet med Ny Demokrati, Lasermannen och flyktingförläggningar som brann. Då som nu utmålas islam som stort hot mot den svenska kulturen.

Vi har även Folkpartiet som med sina trista utspel fiskar i grumligt vatten. Nu senast genom skolminister Björklunds prat om Burka/Niqab-förbud i klassrummen. Folkpartiet förnekar sig inte. Det är valår och då får man tydligen räkna med dessa utspel.

Jag har under de senaste åren följt diverse bloggar med främlingsfientligt innehåll för att försöka se vad som rör sig i deras skallar. Ibland garvar jag framför datorn över allt tjat om islam och alla konspirationsteorier som florerar men ofta fylls jag av ett iskallt obehag. Kommer jag i framtiden leva i ett land (mitt land, där jag är född och uppvuxen) där min hudfärg och min muslimska bakgrund gör att jag ses som "utböling"? Är det rent av så redan nu?

Jag vill skrika och vråla
och gör det ont vill jag gråta
jag vill sjunga och skåla
hur mycket mer kan jag tåla?

Det finns en sång i varenda själ
passion är nåt vi behöver så väl

Ett hjärta, är alltid rött
Ett hjärta, har alltid rätt
Ett hjärta, det stinker blod och svett,
Ett hjärta har alltid rätt


- Imperiet "Alltid Rött, alltid rätt", 1983

tisdag 10 augusti 2010

Okayafrica

Gänget bakom musiksajten Okayplayer lanserar nu Okayafrica - en sajt dedikerad till modern musik, konst och subkultur från Afrika och den afrikanska diasporan.

tisdag 3 augusti 2010

Västkust



Imorgon spelar Dâm-FunK från LA på klubb Colors (Nefertiti) i Göteborg. Gillar man boogie funk, tidig Prince eller Västkust så är det närvaroplikt. Dresscode är vita sneakers. Ses där!

lördag 31 juli 2010

Jamm



Första gången jag hörde Cheikh Lô befann jag mig i Gambia. Året var 1996. Jag förälskade mig direkt i hans musik som är en blandning av mbalax, kubansk són och sufiska melodier från Senegal. Cheikh Lô tillhör ett sufiskt brödraskap som kallas Baye Fall och det märks väldigt tydligt i hans låtar.

I slutet av sommaren kommer äntligen Lôs fjärde album Jamm. Enligt rapporter ska den vara en återgång till hans musikaliska rötter. Det jag hört hittills låter, som väntat, oerhört bra.

Jamma ak jamma!

tisdag 20 juli 2010

Disco

Nigeriansk 70-tals disco och funk är något av det bästa som finns. Sommaren är igång - Let's boogie!



måndag 19 juli 2010

Stromae



Inleder min semester med lite afro-belgisk klubbmusik. "Alors on danse" har under året varit en monsterhit runt om i Europa. Det ska bli intressant att se om Stromae enbart är en one-hit wonder.



söndag 18 juli 2010

Soulig semester

Min semester inleddes med ett migränanfall modell större. Nu är jag dock tillbaka i hyfsad form och redo att...ta det lugnt. Som den svensk jag är läser jag deckare under semestern. Denna sommar kommer jag plöja igenom Millenium-trilogin (ja jag vet, jag ligger några år efter er andra).

Under min semester kommer jag även att roa mig. En av mina favoritartister Dâm-FunK från LA kommer till Nefertiti i Göteborg den 4 augusti. Det blir en kväll fylld av Prince-funk, Slave, Zapp, Rick James och synthig soul. Västkusten goes West Coast. Det ser jag framemot. Rekommenderar er göteborgare att ta er dit. Det kommer svänga.

Ses därute! Salaam.

torsdag 15 juli 2010

En plats i solen



Vid sidan av gamla fina Imperiet så är Kent en av få svenska artister/grupper som jag verkligen lyssnar på. Det är dock först på senare år som jag börjat se (förstå) storheten i det Kent gör. Det elektroniska och synthiga sound bandet utforskade på Tillbaka till samtiden och förra årets Röd fortsätter de med på deras nya album En plats i solen.

Omslaget för tankarna till en Absolute Music-samling med sommarhits eller en dansbandsplatta. När det gäller Kent vet man inte om de menar allvar eller om de är ironiska och det är det som är tjusningen med bandet från Eskilstuna.