onsdag 6 oktober 2010

Uppdrag granskning om burqa/niqab

SVTs Uppdrag granskning tog ikväll upp användandet av klädesplagget burqa/niqab. Det var en intressant dokumentär som lät kvinnor i niqab komma till tals. Även islamologen Jonas Otterbeck kom till tals (en man jag haft som föreläsare under min studietid i Lund och Malmö). Det var bra att dokumentären även tog upp att det finns många muslimer (en stor majoritet) som är emot bärandet av niqab.

Enligt vissa akademikers uppskattningar bär omkring 150-200 kvinnor niqab i Sverige idag. Det är således inget stort samhällsproblem. Det är möjligtvis ett problem för sverigedemokrater men det är deras huvudvärk. Jag efterlyser en djupare och mer seriös debatt/diskussion kring begrepp som integration, segregation, islam, islamism, invandring osv. Som det ser ut nu så stannar ofta diskussionen kring skämtteckningar och karikatyrer samt 200 kvinnors val av klädsel. De "politiskt korrekta" står mot "rasisterna". Diskussionen slutar där. Det tar stopp. Jag har ingen lösning på hur man bryter utanförskap och motarbetar segregation men jag deltar gärna i diskussioner i ämnet...så länge vi inte enbart diskuterar ett klädesplagg som bärs av 200 svenskar.

Abaraka

(beslöjad man tillhörande tuaregfolket)

1 kommentar:

Georgia sa...

my questions as a non-expert: who is to decide why and when people get to wear such clothing? is it a religious matter or an ethnic ritual? a way of declaring someone´s diversity or becoming a part of a group? are burqa women hidden or covered up?