lördag 2 oktober 2010

Muslim RastaIviorianska reggae-artisten Tiken Jah Fakoly är tillbaka med ett nytt album kallat African Revolution. Elfenbenskusten har en stolt reggaetradition med legenden Alpha Blondy i spetsen. Likt Blondy sjunger även Fakoly på dyula (ett språk närbesläktat med mandinka) och franska vilket funkar utmärkt till reggae. Tiken Jah Fakoly har sina rötter i de norra muslimska delarna av Elfenbenskusten men bor numera i exil i Mali.

Här är även en video från Fakolys förra album:One love!

2 kommentarer:

Svarten sa...

Det här var riktigt, riktigt bra!

Den andra videon fick mig dock att minnas en könsstympning i Gambia. Hur mängder av barn samlats utanför gården där den skulle äga rum, deras nyfikenhet och rädsla fick luften at vibrera. De sprang skräckslagna därifrån så snart någon kom ut från gårdsplanen. Jag glömmer aldrig skriken inifrån den inhägnade gården. Nej, de hjärtskärande skriken glömmer jag aldrig...

Ibrahim sa...

Tiken Jah Fakoly är mycket bra!

Könsstympning är en mycket tråkig och hemsk tradition i Gambia och andra afrikanska länder. Förhoppnings är det på väg att försvinna - även om det kommer att ta tid. De grupper och organisationer som lokalt jobbar mot detta behöver mer stöd.