onsdag 9 juni 2010

Om slaveri

DN har en kort artikel om den arabiska slavhandeln i Afrika söder om Sahara och att slaveriet kan spåras i DNA hos många i Nordafrika och Mellanöstern.

Den europeisk/amerikanska slavhandeln är välkänd och väldokumenterad men många känner inte till att slavhandeln från Afrika till den muslimska delen av världen var lika omfattande och pågick under en längre period. Enligt uppgifter existerar fortfarande slaveri i länder som t.ex. Mauretanien.

Artikeln skrapar naturligtvis bara på ytan vad gäller denna mörka del av mänsklighetens historia men det är viktigt att belysa att slavhandeln i Afrika söder om Sahara inte enbart var en europeisk/amerikansk företeelse.

4 kommentarer:

Unknown sa...

Den ena var slaveri baserad på ras (Amerika) Den andra var slaveri baserad på krig (araberna)

Svarten sa...

Tack för tipset om artikeln. Det får mig att åter tänka på de mörka, fuktiga, fruktansvärt ogästvänliga grottorna jag besökte på Zanzibar.

Ibrahim sa...

N: Utveckla gärna. Vad jag förstått handlade slaveriet i "Den Nya Världen" om ekonomi. Dvs slavar skulle arbeta på plantagen. Att just afrikanska slavar valdes beror på ras.

Den arabiska bör också haft ekonomiska orsaker som grund. Vad jag vet har inte den arabiska världen legat i öppet krig mot områdena söder om Sahara utan slavar införskaffades genom handel och genom slavräder.

Det är möjligt att jag missförstått din kommentar.

Svarten: Har du även besökt Goree utanför Senegals kust? Man får samma känsla där.

Svarten sa...

Ibou

Jepp. I januari 1991 (på väg till filmfestivalen i Ouagadougou, Burkina Faso) bodde jag en vecka i ett rastakollektiv på Goree i väntan på att få mitt visum till Mali. När tid och lust sammanfaller ska jag leta fram lite bilder och lägga ut på bloggen.