tisdag 29 september 2009

Oro i Västafrika

Det är minst sagt oroligt i det västafrikanska landet Guinea (Conakry). Rapporter talar om att drygt 150 människor dödats, i vad som liknas en massaker, när militärer öppnat eld mot demonstranter.

En av orsakerna till de kraftiga demonstrationerna är att den militäre officeren Moussa Dadis Camara, som tog makten i en coup d'etat december 2008, nu inte visar några som helst tecken på att lämna ifrån sig makten.

Guinea ligger i en del av Västafrika som varit oroligt länge. Inbördeskrig har rasat i Liberia och Sierra Leone. Elfenbenskusten och Guinea-Bissau har sin beskärda del av oroligheter. Det är framförallt militärkupper och utbredd korruption som är problemet i detta område.

Vill man veta mer om konflikter i detta område kan jag rekommendera filmen Johnny Mad Dog som handlar om barnsoldater i ett fiktivt västafrikanskt land (handlingen baserar sig delvis på inbördeskriget i Liberia). En annan stark film är dokumentären Sierra Leone's Refugee All Stars som handlar om bandet med samma namn. Den visar på det fantastiska arbete som (trots allt) sker i efterdyningarna av en så våldsam och blodig konflikt som den i Sierra Leone.

1 kommentar:

gina sa...

who is selling the guns, where are the politicians educated, who is leading them, where do they train, who promises what to them, who deprives them of education and critical thinking, why is it always Africa, what is hiding in the soil again and who the fuck will get it again leaving them with nothing, nothing at all?