måndag 7 september 2009

Fri som en fågel

Min blog förvirrar nog säkerligen de få läsare jag har. I mitt förra inlägg berörde jag religionens roll i förortsmiljö. Med detta inlägg vill snuddar jag lite vid den trångsynthet som gör att jag brottas med mina egna religiösa grubblerier.Me'Shell NdegéOcello är en av mina favoritartister och i den här funkiga låten från 1996 tacklar hon ett känsligt ämne - homofobi och religion (i detta fallet kristendom). Som den anti-rasist jag är så är det även viktigt för mig att så gott jag kan även kämpa mot homofobi och sexism. Mitt djupa intresse för t.ex. sufism och annan mysticism krockar ibland med det faktum att religion inte alltid vandrar hand i hand med tolerans.

Jag vill att min blog ska vara lite motsägelsefull. Det är en förvirrad tid vi lever i så det är inte så konstigt att mina små inlägg här spretar åt alla möjliga håll.

Det får läsaren ha överseende med.

PS: NdegéOcello betyder "fri som en fågel" på swahili.

4 kommentarer:

pärlbesatt sa...

Då kommenterar jag det här med att om vi (jag och maken) kan vara gifta och hyfsat sams den mesta tiden trots min svenska mainstream-queer/hbt osv-tolerans och hans mainstream-västafrikansk muslim/murid-inställning till samma saker (vill inte skriva intolerans, men ja, nåt ditåt, vad det gäller de sakerna iaf) så kan nog andra det också.

:)

Jag kommenterade med annat nick förut, men struntsamma, det var jag som skrev kommentaren om frid förut.

Ibrahim sa...

Jag tror absolut folk kan samsas och acceptera varandra. Vill inte låta negativ utan mest ventilerar lite funderingar kring intolerans och annat :-)

Och det är verkligen inte bara religiösa som är intoleranta...

johanna sa...

Tack för tipset om låten. Tyckte oxå att inlägget var väldigt bra.
Jag tycker att progressiva tolkningar av religioner är intressanta, och jag hoppas att religioner är på väg dit. (Islam tex associeras ofta med homofobi, men ordet homosexuell nämns inte, varken i Koranen eller Hadith. Allt handlar om tolkningar. Det är en tolkning att historien om Lut handlar om homosexuella. Nya, mer proggressiva tolkningar säger annorlunda). Så jag tror på att det går att vara religiös och samtidigt tro på allas lika värde...

Ibrahim sa...

Är påläst om islam men inte just om synen på homosexualitet (rent teologiskt sätt). Traditionellt och kulturellt ligger inte homosexualitet högt inom islam.

Tror dock det är svårt att utifrån de tre abrahamitiska religionerna försöka foga in en öppen syn på annan livsstil än den hetero-normativa.