tisdag 8 september 2009

Norrmän i Kongo

Det borde undgått få att två medborgare i grannlandet Norge gripits och dömts för mord i Demokratiska Republiken Kongo. De blev dömda till dödsstraff. Jag har inte för intention att kommentera rättsvårdande myndigheter i Kongo. Det här är en fråga som berör det landet (och i andrahand Norge). Man kan läsa mer om dessa två herrar i norska och svenska tidningar så det finns ingen anledning återge här.

Eftersom dödsstraff inte tillämpas i varken Sverige eller Norge så gör jag en analogi till USA istället. Ponera att två kongolesiska män, bärandes vapen samt ID-handlingar från den kongolesiska armén, anklagats för mord på en 6-barns far i USA. Om de dömts, i en delstat med dödsstraff, vad hade domen då blivit? Jag tror inte de sänts hem till Kongo i alla fall.

Vill tillägga att jag är emot dödsstraff och att jag naturligtvis inte har en aning om vad de två norrmännen gjort i Kongo. Det jag däremot kan säga är att Kongo, likt många andra afrikanska oroshärdar, har sin beskärda del av utländska legoknektar som garanterat inte är där för att bygga upp landet...

-----------------------------------

Uppdaterat 090909: I dagens DN står det mer om rättsprocessen i fallet kring de två norrmännen.

2 kommentarer:

CTIZEN sa...

Rätt sagt !

Jag håller fullständigt med domstolen att KRÄVA skadestånd från Norge.

Det BÖR åtminstone vara olagligt att inte veta VAD ens medborgare gör i krigshärjade länder.

Sådana Européer måste användas som EXEMPEL och på 60-talet, oftaste var legosoldater SKINNED alive när de blev tillfångatagna.

The rape by the 'developed' nations must end some day and such kids have to be dissuaded from showing up AT ALL in Africa.

Vi har för många problem i Afrika för att INTE avrätta sådana eller ännu bättre bör de avtjäna minst 30 år i Congos sämsta fängelse.

Ibrahim sa...

mmm håller med dig Klaz. Vad ska de till Kongo och göra? Konga har sina problem och norrmännen påstår de "bara ville låta rika leka krig". Tror inte ett dugg på det. Det luktar legoknektar lång väg...