onsdag 5 januari 2011

Idrott och svensk mentalitet

Sverige förlorade semifinalen mot Ryssland i J-VM i hockey. "Typiskt Sverige", skrev många vänner på Facebook och krönikor i svensk media talar om att vi är "sämst när det gäller". Statistik radas upp och kommentarsfälten fylls med upprörda män (?) som anser att det är sossarnas fel att vi inte vinner guld år efter år.

Jag vill vända på resonemanget. Sverige är bra på idrott! Vi var i semifinal i fotbolls-VM 1994. Åkte ut mot mästarna Brasilien. Vi vann OS-guld i hockey 1994 och 2006 och ett antal VM-guld. Vi var grymma på handboll under en lång period. För att inte tala om alla individuella prestationer i friidrott, tennis och skidåkning. Att Sverige torskar mot Ryssland och Kanada i hockey är tråkigt men inte konstigt. De är två giganter inom hockeyn. De är av tradition bäst. Vi är inte det. Vi kan sträva efter att bli det men samtidigt ska vi inte börja grina om vi "bara" är trea eller fyra i världen.

Jag tycker inte heller det är märkligt att Sverige åker på stryk av lag som Holland, Tyskland eller Spanien i fotboll. Det gör de flesta lag. Vi kan inte spela jämt med topplagen - just nu. Inse fakta och sluta skyll på sossarna så ska vi nog kunna göra lite bra resultat framöver också.

Inga kommentarer: