måndag 13 december 2010

Spänt läge i Elfenbenskusten


Det västafrikanska landet Elfenbenskusten har nyligen haft presidentval. När valresultatet annonserades ut stod det klart att den oppositionella ledaren Alassane Ouattara stod som segrare. Resultatet ändrades dock av det konstituella rådet som utropade den sittande presidenteten Laurent Gbagbo som vinnare. FN och de flesta länderna har erkänt Ouattara som vinnaren av valet. Läget är nu spänt i Elfenbenskusten.

Lite enkelt brukar Elfenbenskusten delas in i ett muslimskt norr och ett kristet och animistiskt söder. De norra delarna är fattigare än de södra delarna. På grund av arbetskraftsinvandring  från grannländerna Guinea, Mali och Burkina Faso (som till stor del är muslimska) anses numera muslimerna vara i majoritet. Frågan om vem som är ivorian är en ingrediens i spänningarna i landet. Ouattara har anklagats för att ha sina rötter i Burkina Faso och att inte vara äkta ivorian. Konflikten beskrivs ofta som en konflikt mellan etniciteter och mellan religioner. Men det är nog att förenkla det hela. Snarare ligger nog rötterna i konflikten mellan vem som är ivorian eller inte - oavsett om man är muslim eller kristen. Att Ouattara ifrågasätts beror mer på oklarheterna kring hans medborgarskap än att han är muslim (enligt konstitutionen måste båda föräldrarna vara från Elfenbenskusten för att man ska kunna ställa upp i presidentvalet). Det pågår nu en politisk kamp om makt som kan få ödesdigra konsekvenser för Elfenbenskusten och för Västafrika. Tyvärr skrivs det sällan om Västafrika (eller för all del Afrika) i media. Elfenbenskusten står nu inför ett inbördeskrig och få i väst känner till konflikten.

2 kommentarer:

Skogsmulla32 sa...

Tack för ditt inlägg. Nyheter från IC har stagnerats sista veckor. Att FN drar lovar intet gott. Första valomgången var så lovande, med det oerväntade lugnet, men det var befolkningen som står för det, och sina böner. Att Presidenten(fd) inte vill inse faktumet ska gärna förblir hans problem inte landets. Marike
ps. Är du själv från IC?

Ibrahim sa...

Hej Marike. Kul att du uppskattar mitt inlägg! Jag har en far ifrån Gambia och en mor från Sverige. Har dock ett stort intresse för Afrika i allmänhet och Västafrika i synnerhet. Har du någon koppling till IC?