torsdag 29 januari 2009

Che!


Jag har precis sett de två filmerna om Che Guevara, The Argentine och Guerilla, där den utmärkte Benicio del Toro gestaltar den argentinske revolutionären.

The Argentine
fokuserar på revolutionens inledning och slutliga triumf på Kuba 1959. Det är en färglad skildring med energi. Allt går bra - revolutionen lyckas. Under filmen klipps (svartvita) filmsekvenser in från 1964 där Che blickar tillbaka till revolutionen på Kuba. I dessa sekvenser får vi även se honom hålla ett linjetal i FN.

Guerilla fokuserar på argentinarens sista år och slutliga misslyckande. Här befinner han sig, som bekant, i Bolivia. Tanken var att bygga en rebellbas där för att sedan göra revolution i Argentina. Che Guevara misslyckades och dödades 9 oktober 1967. Guerilla har en helt annan ton än The Argentine. Den bolivianska miljön är kargare, bildspråket och färgerna mer dystra och över filmen vilar en ödesmättad stämning. Vi vet hur det kommer sluta och vi får följa revolutionärens färd in i döden.

De båda filmerna är mycket bra. Benicio del Toro är lysande som Che Guevara. Regissören Steven Soderbergh anklagar eller försvarar inte Guevara utan man får bilda sin egna uppfattning. En intressant detalj är att Soderberg undviker närbilder på Che Guevara utan väljer filma honom tillsammans med andra i de flesta scenerna. Detta för att visa på Ches egalitära sida, som den socialist han var hade det varit olämpligt fokusera kameran på enbart honom, var regissörens tankegångar kring detta.

Det är sällan jag blir så entusiastisk över filmer numera - men dessa två hade jag väntat på länge och fick nu äntligen chansen att se dom.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Har du sett "motocycle diaries" då ? Skildring av che Guevara före revolutionen, då han var en ung läkarstudent. Visar litegrann hur socialismen växte sig stark i hans hjärta :)

Ibrahim sa...

Har sett den men dessa nya filmer är mycket bättre. Mer i min smak.

Anonym sa...

Det blir till att se dessa snart.