fredag 23 januari 2009

Anti-semitism?

Konflikten mellan Israel och Palestina är så komplicerad och känslig så jag väljer för det mesta att vara "neutral" i frågan och stillsamt konstatera att det är olyckligt att oskyldiga människor ska få lida - på båda sidor.

En sak som bekymrar mig när det gäller debatten kring Israel-Palestina konflikten är den obehagliga känsla av anti-semitism, som jag tycker är ständigt återkommande i texter och uttalanden. Dilsa Demirbag-Sten skriver om det här.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för tipset om artikeln, verkar som om diskussioner kring antisemitism är ganska många i Sverige just nu. Och det är viktiga diskussioner. Trist att folk inte kan skilja mellan religion och politik. Hade alla varit på det klara med att konflikten enbart är politiskt, hade judehat aldrig behövt uppstå, inte heller islamhat.

Tycker väl att Dilsa artikeln var sådär… Hon verkar (bland annat) säga att de som demonstrerade utanför ett pro-Israel manifestation i Citykyrkan var antisemitiska för att de skrek ”mördare” åt judar. Detta är ett exempel på att hon inte skiljer mellan politik och religion. Det var väl en demonstration mot Israels politik, inte mot Judar. Hade det varit en vanlig Judisk Gudstjänst eller annan judisk samling hoppas jag verkiligen att det inte hade varit en demonstration utanför. Men denna samling var väl mer en manifestation för Israels politik, och Israelsk politik kan man ju förstå att folk väljer att demonstrera mot…
Kolla in denna artikel, tycker den är bättre:
http://www.expressen.se/kultur/1.1444998/gengangarna

Ibrahim sa...

Jag kan inte uttala mig så mycket om vad som skreks på den demonstrationen utanför Citykyrkan och jag vet heller inte vad det egentliga syftet med manifestationen var. Jag uppfattade det dock som att stödmanifestationen ”En eftermiddag för fred och i solidaritet med Israel” inte i första hand var en manifestation för Israels politik...Manifestationen var väl också en följd av att det tidigare genomförts hätska demonstrationer mot Israel med vissa obehagliga associationer.

"Hade alla varit på det klara med att konflikten enbart är politiskt, hade judehat aldrig behövt uppstå, inte heller islamhat" Jag förstår nog inte riktigt vad du menar med den kommentaren?

Jag vill passa på att lägga in en brasklapp här och hävda att jag inte alls väljer någon sida i denna konflikt. Det jag ville belysa var de, i mina ögon, anti-semitiska inslagen i debatten kring konflikten.

Anonym sa...

Håller med dig i stort! Vad jag menade med den kommentaren var att ungefär så här: jag tycker det är dumt att många hoppar på Judar (eller muslimer för den delen) när de vill kritisera en politik (Israels politik eller al qaidas politik, you name it). Tex: Judaismen har ingenting med Israels politik att göra, varför hoppar folk på judar när de egentligen vill kritisera Israels politik. Många verkar tro att alla judar tycker si och så, att alla judar på nåt sätt stödjer Israel bara för att de är judar. På samma sätt som många muslimer har blivit påhoppade efter 9/11 bara för att det var muslimer, trots att de inte hade ngt med terror attacken att göra. Folk verkar på detta sätt inte kunna skilja mellan religion och politik.

Snurrigt?

Rasistiska kommentarer ska aldrig accepteras! Och många av de kommentarer Dilsa kritiserade är helt fruktansvärda. Jag hade aldrig hört förut att sånt förekom i demonstrationer, fattar inte hur det kan vara sant! Det är ju hets mot folkgrupp och människor som uttalar sig så borde gripas. Det är jättebra att Dilsa tar upp sånt här.
Men när hon skriver om den där City-kyrkan grejen, tycker jag att hon snubblar lite i sin egen argumentation. Synd, jag skulle ha mer respekt för henne om hon skippade såna (ful)knep. Därför tyckte jag dagens artikel var bättre! Också samma kritik, men på ett - enlight mig - snyggare sätt.

Ibrahim sa...

Jag tror snarare att det så kallade "judehatet" kommer sig av att vi har en anti-semitisk tradition som ligger där och bubblar. Att kritisera Israel i sig är inte anti-semitism, men mycket av den kritik som vi ser och hör ger mig obehagliga associationer. Det är det jag kände att Dilsa försökte visa på. Jag håller inte alltid med henne men just i denna artikel har hon sina poänger.

Anonym sa...

Precis som många menar att Islamfobin kan härledas från de kristna korstågen under medeltiden. Islamfobin är, kan man argumentera, också en urgammal tradition. Kanske är det därför denna konflikt blir så svårdebatterad…

Anonym sa...

ibou
Dilsa har ljugit en hel del om Palestina konflikten, se hennes artiklar i DN om konflikten när hon avslöjades.
Tyvärr fokuserar hon bara på Muslimer och Israel-vän,
Mycket som hon har sagt om konflikten har varit fabricerade
Frågan är varför?
Se även Jinge, av alla person var det han som avslöjade henne...

Ena dagen kallar hon sig för sekulär muslim när det handlade om Muhammed karaktyrer (se svt video) och andra dagen kallar hon sig för ateist... Frågan är återigen varför?

Hennes journalistik handlar bara om hur förtryckta israelerna är?
Visst i denna artikel handlar detta om alla stämplas för det Israel gör, vilket är fel men samma sker sker med muslimer,

Kan du berätta för mig, Dilsa som sitter i Röda Korset, inte uttalar ett ljud varför hennes egen personal blir beskjutna, eller de massaker som begåtts i Gaza?
Hur kan man sitta i Röda korset och var tyst om detta?

Summan av det jag försöker säga,
jag älskar judar och har inget emot de.
Tyvärr är denna Dilsa journalist en rasist mot muslimer och palestinier..
Hon har skrivit en hel del som muslimer i Sverige, som är falskt och viss mån rena lögner..
Jag försöker inte smutskasta någon person men hennes sätt har gått för långt..

Du kanske anser att jag tar i.

Men att hålla tyst om tusentals dör och som sitter i Röda Korsten, samtidigt som hon tar ställning folk som blir utsatta ( stockholm, med rätt) men detta visar vilken inställning hon har..

Jag har valt som Anynom, jag vill första veta vad du tycker om min analys..
Återigen jag är inte emot Judar, de är mina medmänniskor men komigen kolla på hennes journalist överlag....

Ibrahim sa...

Anonym: Jag respekterar dina åsikter. Jag har läst en del som Dilsa skrivit och jag håller inte alltid med henne - men jag respekterar även hennes åsikter.

Det finns en stor kritik mot henne att hon smutskastar muslimer- det kanske är så. Just nu känner jag dock att vi måste lugna ner debatten lite. Alla de palestinier som har dött kommer inte återuppväckas av att folk kastar skit över varandra här i Sverige.

Hennes röst är viktig, och din röst är viktig. Jag kommer nog inte skriva så mycket mer om just Palestinakonflikten. Det är för känsligt och jag vet för lite.

Jag tackar för din kommentar och du är välkommen att kommentera mer.
/Ibou