tisdag 15 juli 2008

Sympathy for the Devil


1968 kom den berömda låten med The Rolling Stones, "Sympathy For The Devil". Världen stod i brand, Vietnamkrig, King - och Kennedymord, raskravaller. Mick Jagger påtog sig, i och med denna sång, rollen som självaste "Lucifer" med uppgift att förföra och förleda.

Populärmusiken hade sedan länge blivit sammankopplad med djävulsdyrkan. Blues och rock var "djungelmusik" och lyssnade man på detta var man en förlorad själ.

Kristendomen introducerades i Demokratiska republiken Kongo mot slutet av 1800-talet. Ivriga missionärer vände sig mot den lokala kulturen och religionen. Konstverk förstördes och den traditionella musiken ansågs vara "satanisk". I dagens Kongo frodas den traditionella musiken i städerna, där kyrkans makt inte är lika stor. Congotronics var ett projekt som inleddes för några år sedan av några belgiska eldsjälar. Det har släppts tre CD-skivor (och en live-CD) i serien Congotronics, och jag har i ett tidigare blogginlägg berättat om detta projekts betydelse för en intensiv helg i Malmö för några år sedan.

Kasai Allstars heter bandet som ny fått chansen släppa sitt debutalbum In the 7th moon, the chief turned into a swimming fish and ate the head of his enemy by magic. Det är en fantastisk debut. Lika bra som de tidigare släppen i serien. Kasai Allstars spelar just en sådan traditionell musik som använts inom ritualer och som av missionärer och andra djupt troende kristna blivit stämplad som "satanisk" och "primitiv". Bandet består av uppemot 25 medlemmar som representerar de olika folkgrupperna i Kasaiområdet, men de är baserade i Kinshasa. Musiken är elektronisk, monoton, högljudd, modern och traditionell. Distade elgitarrer möter elektrifierade likembes (tumpianon) över ett massivt trummande.

Islam och kristendomen har sedan religionerna introducerats på den Afrikanska kontinenten sett ner på eller försökt rensa bort mycket av den traditionella religionen i Afrika. De afrikanska religionerna har setts som "primitiva" eller "satanistiska". Jag känner dock inte till att några afrikaner har gett sig av till Europa eller Arabvärlden med uppgift att omvända själar till afrikansk religion. Inte heller har afrikaner, i religionens namn, tagit sig till Europa eller Arabvärlden för att hämta slavar...

Inga kommentarer: