onsdag 20 februari 2008

Gambia 70


Den 18 februari firade det lilla västafrikanska landet Gambia sin nationaldag. Jag firade själv hemma i ett icke så angenämnt tillstånd av feber. Ömsom kall, ömsom varm låg jag i sängen och kved. Så ynklig som endast en man kan vara när han har feber.

Jag funderade dock på hur jag bäst skulle kunna hylla detta lilla land på finaste sätt. Utvecklingen idag är inget jag vill skryta om, med en president som säger sig kunna kurera AIDS på tre dagar och journalister som "försvinner". Nej, jag väljer då hellre att blicka tillbaka till tidigt 70-tal. Det var inte bara då jag föddes utan även en tid då lilla Gambia knäppte storebror Senegal på fingrarna när det gällde musikscenen.

Ifang Bondi hette ett av Västafrikas mest progressiva band under tidigt 70-tal. Saraba är en drygt 9 minuter lång psykedelisk groove, eller "mandinka afro jazz" som de stundtals kallade sin musik. Lyssna och dröm er tillbaka till Banjul år 1974.

Ett annat spännande band från Gambia var även Guelewar Band. Mot slutet av 70-talet levererade de musik i Ifang Bondis anda. Här är låten Wallou!

Med dessa gamla klassiker blickar jag bakåt...men också framåt och hoppas lilla Gambia går en fin framtid till mötes.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Schyssta tongångar, gillar den sista skarpt! Synd bara att man inte fattar innebörden =) Får nog ta och lära mig.. hehe..

Hoppas du mår bättre idag?

Kram K

Ibrahim sa...

Mmm det är sköna låtar! Idag mår jag bra. Tillbaka till jobbet imorgon...
Kram Ibou