fredag 26 oktober 2007

Desert Rebel


Jag befann mig i Marseille i början av februari i år. Jag var där med en vän för att se stadens lag ta sig an Hufvudstadens dito. Rivaliteten låg i luften. Spänning. Jag passade på att besöka lite skivaffärer. Mycket av den musik jag känner passion för ges ut i Frankrike. Gamla koloniala band "rostar" långsamt.

När jag var inne i en skivaffär fick en skiva mig att reagera. Omslaget väckte min uppmärksamhet. En beslöjad man i öknen med en gitarr, uppenbarligen en man tillhörande tuaregnomaderna. Desert Rebel stod det på omslaget. Ett något fånigt namn tänkte jag men plockade upp CDn. Det stod en klisterlapp på franska att medlemmar ur Mano Negra var med, även från Gnawa Diffusion. Den måste jag ha tänkte jag och plockade fram plånboken. Bredvid ökenrebellen stod plattan jag letat länge efter, Afel Bocoums Niger. Jag glömde matchen ett tag och såg fram emot att få spela dessa plattor hemma.

Desert Rebel är ett projekt bestående av främst Abdallah Oumbadougou från Niger, Amazigh Kateb (Gnawa Diffusion) och Daniel Jamet (Mano Negra). Abdallah är ökenrebellen, med en gitarr. Konceptet är givetvis inspirerat av Tinariwen, tuaregerna från Mali. Namnet må vara lite väl övertydligt men musiken på de två skivor som hittills släppt är mer intressant än Tinariwen enligt min smak. Mer varierat - reggae och gnawamusik blandas med traditionell tuaregmusik. Musiken är brokig och spännande. Man får en påträngande känsla av att man bara måste besöka Niger. Landet som till 90 % består av öken...Desert Rebel.

Inga kommentarer: