tisdag 19 januari 2010

Revolutionär konstFör den som är intresserad av konst, och då särskilt politisk konst, kan jag rekommendera boken Black Panther: The Revolutionary Art of Emory Douglas.

Emory Douglas var de svarta pantrarnas kulturminister och hans konst blev en viktig del av pantrarnas image genom tidningen The Black Panther.Mycket av konsten linkar samman afro-amerikanernas kamp med den tredje världen och de befrielsekrig som pågick där under 60-talet. Svarta pantrarna var som bekant ett socialistiskt parti som bl.a. förespråkade väpnat självförsvar mot vad dom ansåg vara en imperialistisk och rasistisk förtryckarstat (USA). Det militanta märks tydligt i Douglas stundtals provokativa konst.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Jag hade hoppats diskutera CAN (och kanske GdB-OM 1-1) men så har jag knappt sett något och det lilla jag sett av Kameruns insatser har ju inte ökat min diskussionslusta. Vill bara snabbt säga att tycker det var onödigt trist för dig att Mali åkte, med de topparna borde det ju räcka med hygglig organisation från att avancera från gruppen.

Nåväl. Nytändning för OM och Bajen kanske ligger framför oss, även om jag mest hoppas på det första.

Ibrahim sa...

Mali ställde till det för sig själva. De gjorde en dålig första halvlek mot Angola och en lika dåliga insats mot Algeriet - det blev deras fall. De har topparna men måste bli starkare som lag.

OM har svårt att göra en hel bra säsong. De är för ojämna. Det är för mycket galenskap där i Marseille för att OM ska kunna bli som Lyon eller Bordeaux tror jag.

Har vant mig vid tanken att Hammarby lirar i Superettan nästa år. Ja du vet ju själv hur det är därnere ;-)