torsdag 11 december 2008

Chai

Jag gillar mitt te med en skvätt mjölk samt en blygsam sked honung eller socker. En blandning. I min ungdom var jag tedrickare av rang, men under min militärtjänst och mina studieår byttes tedrickandet ut mot ett kaffeberoende som består än idag.


Just nu lyssnar jag på en del Natacha Atlas och Rachid Taha. De får agera soundtrack till mina ny-gamla teceremonier. Framförallt är det två album jag koncentrerar mig på, Ana Hina och Diwan 2. Båda artiserna är européer med rötter i den nordafrikanska kulturen. Det hörs i deras musik. På deras respektive album tar de ett kliv tillbaka och söker sig nostalgiskt till musiken från deras föräldrars generation. Rachid Tahas Diwan 2 kom redan för drygt två år sedan men jag tycker den passar bra ihop tillsammans med Natacha Atlas album. I alla fall under mina teceremonier.Det är bitterljuvt, vemodigt och melankoliskt. Ibland försvinner jag iväg i tanken och befinner mig på ett café i Oran eller en restaurang i Casablanca. Tyvärr återvänder jag snabbt till verkligheten i "Söderort". Utanför är det mörkt, kallt och dimmigt. Snö, eller är det regn, i luften. Men jag har mitt te, och jag har Ana Hina och Diwan 2.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Åh vad roligt att se Rachid Taha! Han spelade i gruppen Carte de Séjour som jag gillade jättemycket som tonåring. Senare har han spelat med min kusin som bor i samma stad som han och förövrigt spelar djembe och spelat en massa med några av Doudou Ndiaye Roses söner, bland andra. Det blev lite av Jag mötte Lassie alltså. :)

Tror det är en del av hennes djembespelande här:

http://www.youtube.com/watch?v=gjQN4dOshX4

vajl, som förövrigt blev glad av se Cheikh Ahmadou Bamba i bloggen häromdagen. :)

Ibrahim sa...

Carte de Séjour var en väldigt bra grupp. Kul att din kusin spelat med Rachid. I Lyon då? Eller bor han i Paris numera?

Amadou Bamba är alltid närvarande på min blogg :-)

Anonym sa...

Ingen aning om var han bor nu, men när de spelade var det i iaf i Lyon. Hon spelar där nån önskar sig att hon gör det. Nu har en bandmedlem gått bort, tyvärr, så jag vet inte vad som händer. Lyssna gärna på länken, hon är bra, om jag får säga det själv, och det får jag.. :)

Maken har startat en förening, i Bambas namn, Daaray Murid Suède.. Intresseklubben antecknar, kanske, men jag kunde inte låta bli att säga det. :)

vajl