torsdag 6 november 2008

"Kamaal the Abstract"


Det kan inte undgått någon att det den 4e november hölls presidentval i USA. Att Barack Obama blev vald är stort och har väckt många starka känslor hos mig och miljontals andra världen över. Jag tänkte dock i detta blogginlägg skriva om något annat som hände denna historiska dag – Q-Tip (aka Kamaal the Abstract) släppte sitt efterlängtade album, The Renaissance. Naturligtvis har det inte samma tyngd som ett amerikanskt presidentval men för oss gamla A Tribe Called Quest-fans är det nog så stort.

1990 såg jag A Tribe Called Quest på Palladium i Stockholm (som förband agerade svenska Sons Of Soul). Det var en bra konsert. Jag var mitt uppe i min ”hiphop-period” och Native Tounges var det som gällde. Vida byxor, stora tröjor, märklig frisyr och en stor Afrika-medaljong hängde som oftast på mitt bröst. Jag var mitt uppe i en hyfsat bra boxningskarriär så mitt självförtroende var ganska så mycket större än vad det är idag…

Efter konserten gick Q-Tip och de andra i gruppen genom publiken och jag minns att jag klappade honom på axeln och tackade för en bra konsert. Ett stort ögonblick. Två år senare hade jag lämnat hiphop-världen och sökt mig allt djupare in i soulen och jazzen. Det kan jag tacka A Tribe Called Quest för.

Nu är denne Q-Tip tillbaka med ett nytt album. Vi har väntat länge. The Renaissance har fått bra kritik och Q-Tip är i fin form. Det har varit ett bra år för oss som vill ha våran musik med en stor dos soul. Erykah Badu släppte nytt i början av året, The Roots likaså. I början av hösten kom Raphael Saadiq med sin hyllning till Motown och 1960-talets soul och rhythm & blues. På den amerikanska valdagen släpptes som nämnts Q-Tips album och i december kommer Commons försenade släpp.

PS: "Valnatten" följde jag med en stor mängd kaffe och samlingen från den legendariska Wattstax-konserten från 1972 spelandes i bakgrunden. En angenäm upplevelse.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Blir inte DU irriterad när man kallar Obama svart? Jag blir det. Han är väl inte svartare än han är vit? Suck.

Vajl

Ibrahim sa...

I en amerikansk kontext är han definitivt en svart president. När jag var i USA utgick alla ifrån att jag var Black eller African American (tills jag öppnade munnen och pratade en märklig engelska...).

Personligen blir jag ännu mera irriterad på om man nu vill tona ned hans "svarthet" och minsann hävda att han är vit också...

Anonym sa...

Nähä? Mer irriterad på att man vill framhäva att han är vit också? Varför då?

Vi har kanske olika perspektiv, du är väl blandad och jag har blandade barn. För mig är framhävandet av hans svarthet som att förneka att han faktiskt har en vit mamma, eller förnekande AV hans vita mamma. För mig som vit mamma känns det trist.


Vajl

Ibrahim sa...

För att hans svarta rötter har betydelse i en värld där normen utgår ifrån vit hy. Det vet du och det vet jag. Vi kan utgå ifrån historien men också utifrån verkligheten.

Begreppet svart (Black) används även annorlunda i USA än vad det görs här i Europa eller Afrika.

Det bästa med den amerikanska diskursen är att där talar man åtminstone om det medan vi sticker huvudet i sanden och mumlar om att här gör vi inte åtskillnad på hudfärg och att vi är alla färgblinda.

Att kalla Obama för svart är för mig enbart ett problem om man lägger en negativ betydelse i begreppet svart ("svart").

Anonym sa...

Okej, i så fall är jag helt på din linje.

Vajl, som helt utan pk-ighet faktiskt inte är särskilt intresserad av färgen folk har.

Anonym sa...

Schysst att se A Tribe Called Quest live! Gillar Hits Rarities and Remixes, vilket är de enda albumet jag lyssnat på. Tycker Amplified är riktigt bra också… Men de senare albumen kanske är bättre? Skriv mer om hiphop, soul/afrobeat!! Hellre det än bajenblaj

Ibrahim sa...

Ahh en gnagare har hittat hit...välkommen, ni blev bäst i stan i år...

Senaste Q-Tip skulle du nog gilla! Jag ska försöka skriva mer om afrobeat. Kul du uppskattar det!

Anonym sa...

Har du sett A Tribe Called Quest live? Jag hatar dig.

.. och Q-tip's nya album är otroligt bra. he is back! =)

Ibrahim sa...

Det var en grym konsert, när de var som bäst :-) Bonita Appelbum!

Gillar du Common? Han släpper nytt om 3 veckor...

Anonym sa...

Bonita applebum, scenario, electric relaxation, award tour.. De är ju tidslösa.. Common - älskar jag. Ska han släppa nytt?!

Ibrahim sa...

Han släpper nytt i december "Universal Mind Control". Det jag hört låter mycket bra!

Anonym sa...

Om du var på Palladium den kvällen och såg A Tribe Called Quest, vet du någon som tog bilder ???

www.myspace.com/krazy70

Much Love. K

Ibrahim sa...

Tjena Krazy. Vet inte om någon tog bilder. Ingen av de jag gick med tog några (fanns ju inte mobil och digitalkamera då). Det var en väldigt lustig konsert med diverse tävlingar på scen innan banden klev på.