onsdag 26 november 2008

Kallt som i Chicago


Jag har bara varit i Chicago en gång. Det är en stad med en kyla som påminner om Sveriges. En stor skillnad mot Sverige är dock att Chicago har bjudit omvärlden på enormt mycket bra musik. Från blues, till soul, till rapparna Common och Kanye West.

Kanye West har nu släppt ett nytt album som heter 808s & Heartbreaks. Det är hans "skilsmässo"-platta, hans Tunnel Of Love (Bruce Springsteen) eller Here, My Dear (Marvin Gayes bittra och fantastiska platta från 1978). Jag har en förkärlek för melankolisk musik, musik som vågar vara mörk utan att för den skull vara negativ. Mina tankar vandrar även till David Bowies Low, från 1977. En platta som bryter av tvärt mot Bowies musik från den första halvan av 1970-talet. En platta som även den för tankarna till ensamhet och melankoli och där Bowie kliver in i ett mer elektroniskt ljudlandskap.

Albumet har fått, och kommer få, blandad kritik. Vissa tycker det är uselt, andra att det är fantastiskt. Personligen kommer jag återkomma till detta album flera gånger under vintern.

Inga kommentarer: