torsdag 26 november 2009

Jag återvänder...igen

2004 köpte jag en bok med titeln Den Nakna Staden. Det är en kulturhistorisk och samtidskritisk betraktelse över Sveriges andra stad - Göteborg. Boken är intressant för den beskriver en annan del av Göteborg än den "officiella", skämtsamma och skojfriska bilden av staden Göteborg.

För någon månad sen stod det klart att jag ska återvända till Sveriges andra stad. Jag flyttade upp till Stockholm i september förra året. Det är med blandade känslor jag kommer packa ihop mina resväskor och i slutet av januari boka en enkel biljett som tar mig tillbaka till Göteborg.

Staden har alltid spelat en viss roll i mitt liv. Jag bodde där under några år som barn, mina första år präglades således av staden, och jag återvände dit 2004 pga jobb. Nu blir det tredje gången jag blir göteborgare. Det känns bra. "Känn ingen sorg för mig Göteborg" sa jag med ett leende förra hösten när jag skulle erövra Hufvudstaden. Nu får jag med mössan i handen skamset återvända och hoppas att staden tar emot mig - och jag tror den gör det.

Varje stad har ett ljud eller sound. Stockholm känns som en sval Dexter Gordon låt. Malmö är Manu Chao. Göteborg är för mig frijazz, Kraftwerk och Faces i en enda gröt. Kontraster.

Sveriges andra stad är ful och snygg på en gång. Högt och lågt blandas. Det är här jag har haft några av mina roligaste stunder men också tråkigaste. Jag minns kvällarna på Klaras som bestod av tre timmars non-stop av ordvitseri...eller ren självömkan. "Kunde vart värre" sa min gode vän samtidigt som vi hängde över bardisken.

Klaras finns inte längre men jag kommer säkerligen hitta nya vattenhål - nya oaser. Jag ser nu fram emot att möta våren i Göteborg och snubbla fram längs Andra Långgatan i sjömanskostym...

Abaraka

5 kommentarer:

gina sa...

a song came up to my mind after having read your travel thoughts: anywhere you go always take the weather (music) with you....!!!
remember you might never find your Ithaka, but it is the journey that counts all the way...

Unknown sa...

Man får önska lycka till, Gud vet att du kommer behöva det i sveriges...

Ibrahim sa...

Shukran. Det är tur jag inte är gnagare...då hade det blivit svettigt...

jagefin sa...

men ska du flytta igen?? Varför

Ibrahim sa...

Jag flyttar pga jobb. Måste flytta.