söndag 28 februari 2010

Lasse till NigeriaDet har varit på gång ett tag men igår släpptes nyheten om att Lars Lagerbäck tar över som tränare i Nigerias landslag - The Super Eagles. Kontraktet är skrivet på fem månader och sträcker sig således till VM. Jag har tidigare genom åren varit kritisk mot Lars Lagerbäcks insatser för det Svenska landslaget. Ett alltför defensivt tänk varvat med en märklig inställning till media. Hur han nu kommer lyckas i Nigeria är oerhört svårt att sia om. Men det känns kul det här.

Han är perfekt för Nigeria. Han är lugn, kunnig, intelligent, svensk, medkännande, varmhjärtad och solidarisk. Sådant som en del afrikanska länder endast kan drömma om.


Så skriver Marcus Birro på sin blogg i Expressen och jag undrar om han inte borde fokusera på att skriva om italiensk fotboll istället. Jag gillar Birro men ibland vräker han ur sig en del märkliga saker.

Det kommer med största sannolikhet riktas en del strålkastarljus mot nigeriansk fotboll nu framöver och det är positivt för oss fans av afrikansk fotboll.

Lycka till Lagerbäck. Det här blir en intressant resa att följa!

4 kommentarer:

Mikael sa...

Tyvärr tycker jag att Birro kastar alltför ofta kastar ur sig alltför generaliserande kommentarer för det ska var OK. Om vi skulle ändra "sådant som en del afrikanska länder endast kan drömma om" till exempel "sådant som tyvärr har varit en bristvara bland nigerianska förbundskaptener" hade det max blivit fel, nu blev igen ett ytterligare exempel på stereotypiska uttalanden om Afrika.

Någon gång (jag är för måndagstrött för att googla fram det) försvarade sig Birro ungefär med att han som författare skrev med känslor främst och det därför kan bli fel ibland.

Och visst, jag är inte utan fördomar själv och det slinker ur grodor ur mig också, men jag förstår inte det här "skriva i affekt"-försvaret (som dessutom knappast går att applicera i det här fallet) - om du känner starkt för något, så starkt att du blir affekterad av någon slags känsla, och lägger ut det på blogg som läses av tusental, bör du inte vara extra mån att folk förstår vad du menar?

Ibrahim sa...

Jag håller med dig till 100 %. Det är en ganska dålig ursäkt att säga att man skrivit saker i affekt. Är man författare, deltar i diverse underhållningsprogram och är ett allmänt känt ansikte i Sverige bör man tänka sig för när man skriver en krönika eller ett blogginlägg.

Samtidigt kanske det är bra att hans fördomar kommer fram i ljuset...

Mikael sa...

Vi har ju alla fördomar, men det gäller att inte låta sig styras av dom. De omedvetna är svårast att försvara sig emot, vilket Birro nog är exempel. Han tror säkert att han vet hur det är i Afrika, så att säga.

Ibrahim sa...

Lite märkligt med tanke på att han är lite stingslig när någon kritiserar Italien och italiensk fotboll. Han borde tänka sig för...

Men fördomar har vi ju alla. Det är inte alltid jag är så klockren i det jag säger, men jag försöker undvika att lufta mina fördomar på min blogg i alla fall ;-)