tisdag 29 december 2009

Analoga toner från Togo och Benin

Benin är ett mycket intressant land. Det är förmodligen det enda land i världen som har voodoo (mer korrekt vodoun) som statsreligion. Det finner jag fascinerande. Landet har även en oerhört stolt musiktradition. Tack vare det lilla skivbolaget Analog Africa så har vi möjlighet att ta del av beninsk musik från främst 1970-talet. Grannlandet Togo får också vara med men fokus ligger på Benin.Det är funkigt, tajt och svängigt. Oerhört bra. Helt i klass med länder som Ghana, Nigeria, Senegal och Mali. Framförallt imponeras jag av bredden i musiken. Det är salsa blandat med soul, psycedelia blandat med traditionella vodoun-rytmer.
Mannen bakom Analog Africa, Samy Ben Redjeb, gör en kulturgärning i och med att han grävt fram denna musikskatt och gett ut igen. Samlingarna är dessutom snygga och påkostade med fina bilder. Jag har sedan länge varit nästintill besatt av västafrikansk afrobeat och afrofunk från 60-70talet och tack vare bloggar och hemsidor så är det lättare hitta bra musik. Helst skulle jag vilja stå där själv och jaga vinylplattor i Cotonou, Dakar eller Accra - men min ekonomi tillåter inte det...


2 kommentarer:

Svarten sa...

Att komma över vinylskivor i Ghana, Togo och Benin är nästa omöjligt, det är kassettband och CD som gäller. Jag har dock köpt på mig en del vinyl från 60- och 70-talet från privatpersoner i Ghana. Har dessutom en hel drös med direktimporterad musik från Nigeria, bl.a. Fela Kuti.

Tänkte bara göra dig lite avundsjuk ;-)

Ibrahim sa...

Han som gett ut samlingarna beskriver hur han ramlade på dammiga skivarkiv hos diverse folk - precis som du gjor. Men för det krävs nog både pengar och tid - och kontakter. Kassetter regerar i Afrika och det finns en charm i det.

Och nu har du gjort mig avundsjuk :-) Men också glad att det finns fler med god smak därute!