tisdag 6 maj 2008

Nigeriansk fuzz, funk och disco

- Nigeria Special: Modern Highlife, Afro-Sounds & Nigerian Blues 1970-6
- Nigeria Disco Funk Special: The Sound of The Underground Lagos Dancefloor 1974-1979
-Nigeria Rock Special: Psychedelic Afro-Rock & Fuzz Funk in 1970's Nigeria


Det räcker med att höra namnen på dessa nigerianska samlingar för att intresset ska infinna sig direkt. Den förstnämnda är en dubbel, de andra två enkel-album. Tre samlingar fullproppade med obskyr, vansinnig, magisk och elektrisk nigeriansk funk, disco och rock från 1970-talet. Ett årtionde då optimismen i Nigeria var stor. Det hörs.

Jag gillar attityden som genomsyrar musiken. Det är väldigt tajt rytmiskt. Mycket percussion, en hel del kaxiga och ettriga elgitarrer och en stor dos elorglar. Ljudkvalitén är också mycket bra för att vara västafrikanskt 70-tal.

Jag har en väldigt stor passion för västafrikansk musik från framförallt 1970-talet - "Gyllene Eran". De senaste åren har varit rena drömmen för mig med åtskilliga samlingar utgivna med musik från Benin, Togo, Nigeria, Ghana, Senegal, Guinea och Mali. Samlingar som ofta är väldigt snyggt utformade med mycket information om artisterna och musiken. Det är inte så bra för min plånbok med alla dessa samlingar men däremot för min själ.

Jag får en stark lust att ta en lång trip som tar mig till Lagos, Dakar, Conakry och Accra. Kanske gräva lite i skivbackar själv...

The Hykkers "I want A Break Thru'"
Mono Mono "Kenimania"

Inga kommentarer: